Belediyeler Birliği Başkanı ve Bodrum Belediye Başkanı Farklı Görüşte…
Bodrum Yarımadası’nda mevcut belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili dosya İç İşleri Bakanlığında. Muğla eski Valisi Ahmet Altıparmak tarafından başlatılan çalışma, Bodrum’da gündemi oluşturuyor. Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Tosun birleşmenin sıkıntılar doğuracağını ifade ederken Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon birleşmenin şart olduğunu söylüyor.
Mehmet Tosun ile aynı düşünceleri paylaşmayan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon birleşmeden yana. 2002 yılından bu yana belediyelerin birleşmesini savunduğunu ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Mega projeler hayata geçirilemiyor” dedi. Bodrum Yarımadası’nın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kocadon, “ Bu çalışma ile Konacık, Bitez, Ortakent ve Yalıçiftlik’in Bodrum Belediyesi’ne bağlanması gündemde. Bence bu da yeterli olmaz, Bodrum tek belediye ile yönetilmeli. Birleşme nedeniyle beldelerde yaşayan vatandaşlarımız hiçbir sıkıntı yaşamaz. Aksine birçok konuda çok daha hızlı yol alınır” dedi.
Mecliste Görüşeceğiz
Bodrum Kaymakamlığının Bodrum Belediyesine konu ile ilgili bir yazı gönderdiğini ifade eden Kocadon, “Kaymakamlıktan bize bu konu ile ilgili bir yazı geldi. Yazıyı değerlendirip önümüzdeki günlerde mecliste görüşeceğiz” dedi.
Siyasi Kimlikle Hareket Edilmemeli
Konuyu siyasi kimlikle değerlendirmemek gerektiğini söyleyen Kocadon, “Bazı arkadaşlar seçimlerin ardından parti rozetlerini çıkartmayı unutuyorlar. Konu siyasi olarak değerlendirilmemeli. Bodrum’un geleceği için birleşme şart” şeklinde konuştu.
Tosun: Birleşme Kaosa Yol Açar
Bodrum Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Tosun, Bodrum Yarımadası’ndaki idari yapının iki ya da üç belediyeye düşürülerek devam ettirilmesi durumunda, farklı belirsizlikler ve kaoslara pencere açılabileceğini belirtti. Bakanlığa ulaşan çalışmada, bazı evrakların eksik olduğu ve bu eksiklerin ilgili kurumlar tarafından giderilmeye çalışıldığını ifade eden Tosun, ayrıca bu konuda Bodrum Belediyesinin alması gereken meclis kararı ile Danıştay ve İç İşleri Bakanlığı boyutlarının bulunduğunu kaydetti. Aynı zamanda Konacık Belediye Başkanlığı görevini de sürdürdüğünü anımsatan Tosun, ”Şimdi, ’1999 yılında bu idari yapıyı neden kurduk, bugün neden kapatıyoruz?’ sorusunu sormak lazım. Konacık Belediyesi penceresinden olaya baktığımız zaman 1999-2004 yıllarında Konacık Belediyesinin çok başarılı işler yapmadığı kamuoyu tarafından biliniyor -ki biz daha sonraki dönemde seçildik- ama 2004 yılından sonra belediye kurumsal yapısını tamamlamış, alt ve üstyapı sorunlarını çözmüş, birçok problemini halletmiş durumda. Bugün yoluna devam ediyor. Hal böyleyken biz bu belediyeyi neden kapatalım? Kaçak yapılaşmalar, inşaatlar 1999 döneminde yapılmadı mı? O dönemde Konacık, Bodrum Belediyesi sınırları içindeydi ama bir denetimsizlik vardı. Şimdi böyle bir tablo varken neden Konacık Belediyesini Bodrum Belediyesi sınırlarına bağlayalım? Bodrum Belediyesi kendi sorunlarını çözmüştür, yapacak bir şey kalmamıştır. Şimdi Konacık, Bitez, Ortakent-Yahşi ve Yalı’daki sorunları mı çözecektir? Buna muktedir midir? Ben muktedir görmüyorum”dedi.
Yarımada’nın Hayrına Olmaz
Tosun, belediyeler nasıl köyden belediye tüzel kişiliğine geçerken oylama yapılmışsa, belediyeler kapatılırken de referandum yapılması gerektiğini savundu. Tosun, ”Biz belediyemizin kapatılmasına karşıyız. Bodrum Yarımadası’ndaki idari yapının iki ya da üç belediyeye düşürülerek devam ettirilmesi durumunda farklı belirsizlikler ve kaoslara pencere açılacağını düşünüyorum. Bu da Bodrum Yarımadası’nın hayrına olmaz” dedi.